Veelgestelde vragen dekbedden

Dekbedden

De warmteklasse die het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke situatie. Wat de één comfortabel vindt, vindt een ander misschien te koud of te warm. Bezoek de dekbed informatie pagina voor aanvullend advies.

Het dekbed dat voor jou het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Bezoek daarom de dekbed informatie pagina of ga naar de Silvana dekbedkiezer en laat je binnen 1 minuut persoonlijk adviseren.


Dekbed onderhoud

Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden en regelmatig luchten. Opkloppen met de hand is aan te raden, maar gebruik geen mattenklopper of stofzuiger, daarvan zou de vulling kunnen beschadigen. Tevens is het advies om je beddengoed wekelijks te verschonen, zodat transpiratie niet kan doordringen tot in je dekbed. Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullend advies.

Een donzen dekbed is wasbaar, hoewel het wassen van een dekbed niet aan te raden is. Wil je een donzen dekbed toch zelf wassen, dan is het noodzakelijk om de vulling snel te drogen. Gaat het drogen niet snel of goed genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Het advies is dan ook om je dekbed goed te onderhouden zodat wassen niet noodzakelijk is. Wil je het dekbed toch wassen, dan raden wij je aan om dit door een professioneel bedrijf zoals een stomerij of wasserette te laten doen.

Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullend advies.

Een dekbed past doorgaans niet in je eigen wasmachine en droger. Wij adviseren je dan ook jouw dekbed te laten reinigen door een wasserette. Vaak wassen of chemisch reinigen is echter onverstandig: ieder vulmateriaal slinkt bij confrontatie met hoge temperaturen. Het is daarom aan te raden om wassen te beperken door je beddengoed wekelijks te verschonen en je dekbed regelmatig te luchten en op te kloppen. Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullende tips.

Een dekbed kan om twee redenen aan vervanging toe zijn: het is te oud of het is niet (meer) geschikt voor je. Wanneer het dekbed te oud is merk je dat o.a. aan het slinken van de vulling of aan het gebrek aan veerkracht (het dekbed is ‘futloos’ en blijft ingedeukt als je het indrukt). Een dekbed kan ook vanwege hygiëne aan vervanging toe zijn. Wanneer hiervan sprake is merk je het aan een muffe geur, die ook na het luchten niet meer verdwijnt, of aan verkleuring van de tijk.

Een Silvana dekbed behoudt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 8 jaar aanbevolen. Wanneer het dekbed veel transpiratievocht moet verwerken gaat het dekbed minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. (zie onderhoud).


Allergie

Een fijner geweven tijk voorkomt dat huisstofmijt niet de kans heeft om het dekbed binnen te dringen. Dit is te herkennen aan de Silvana dekbedden met het Nomite® label. Of kies voor een Silvana dekbed dat behandeld is met Sanitized®, dat huisstofmijt actief bestrijdt.

Nee, donzen dekbedden veroorzaken op zich geen huisstofmijtallergie. De feitelijke veroorzaker van de allergische reactie zijn de beestjes die in deze stof leven: de huisstofmijt. Zijn voedsel bestaat vooral uit de in het bed altijd aanwezige huidschilfertjes.

Een donzen dekbed en kussen zijn door de goede vochtregulerende eigenschappen juist geen favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt. Bovendien hebben Silvana’s donzen producten het Nomite keurmerk: deze hebben een zeer dicht geweven tijk die het binnendringen van huisstofmijt tegengaat.

Om huisstofmijt tegen te gaan is het belangrijk regelmatig te luchten en stofzuigen. Ook door het regelmatig wassen van het beddengoed wordt huisstofmijt tegengegaan. Huisstofmijten worden gedood door op 60°C te wassen. Zorg verder voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels en een gladde vloerbedekking zoals laminaat en reinig deze geregeld.

Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat voorkomt een explosie van het aantal mijten. Blootstelling aan een zeer lage luchtvochtigheid is effectief in het tegengaan van mijten.


Dons

De Silvana dekbedden worden in Nederland geproduceerd. Ook de gebruikte dons en veren komen van Hollandse bodem, namelijk van eenden die gehouden worden op de Veluwe. Deze eenden, die gehouden worden voor hun vlees, groeien op in stallen en worden verzorgd door vakkundige boeren. Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit dons en juiste leefomstandigheden van de dieren. Bovendien is het dons van Silvana RDS gecertificeerd en voldoet daarmee aan de meest strikte eisen op het gebied van dierenwelzijn. Dat slaapt wel zo lekker.