Veelgestelde vragen kussens

Het kussen dat voor jou het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Bezoek daarom de kussen informatie pagina of ga naar de Silvana kussenkiezer en laat je binnen 1 minuut persoonlijk adviseren.

Dit hangt af van waar je het hoofdkussen hebt gekocht. In een fysieke winkel geldt standaard geen bedenktijd en is de winkelier niet verplicht het kussen te ruilen. Winkeliers kunnen hier van afwijken. Dit is meestal te vinden op het aankoopbewijs. Is het kussen op afstand gekocht (internet, telefoon of post) dan heb je standaard een bedenktijd van 14 dagen na ontvangst van je kussen. Een kussen kan enkel en alleen geretourneerd worden wanneer deze ongebruikt en schoon is!

Het beste kussen is niet meteen het lekkerste kussen. Gewenning aan een kussen is namelijk van groot belang en neemt een aantal dagen in beslag. Mocht je na een aantal dagen nog steeds niet tevreden zijn over je kussen, dan kun je contact opnemen met je Silvana dealer. Afhankelijk van de algemene verkoopvoorwaarden kan er een geschikte oplossing gezocht worden. Zorg er in ieder geval voor dat je het kussen 100% schoon en in de originele, onbeschadigde verpakking aanbiedt. (zie ruilen van kussen).

Na een jaar of drie is het lichaam van je kindje zo ver gegroeid dat het hoofd niet meer comfortabel rust op een kaal matras. De nekwervels gaan te ver doorbuigen. Dat kun je merken doordat je kindje vaker een arm, een hand of een knuffel onder het hoofd legt of een dekentje onder het hoofd trekt. Dan is het tijd voor Silvana Mijn Eerste Kussen.

Lees hier meer over kinderkussens

De kans is groot dat jouw huidige hoofdkussen nog steeds leverbaar is in onze huidige collectie. Een aantal jaren geleden zijn de namen van een aantal hoofdkussens gewijzigd. Hieronder vind je een overzicht van de namen van de oude collectie met daarnaast de namen uit de nieuwe collectie. Mocht je twijfelen wat de typenaam van je huidige hoofdkussen is, dan kun je de typenaam terugvinden onder het Silvana logo op het etiket aan je hoofdkussen:


Silvana Support Gracile = Silvana Support Grenat*

Silvana Support Sensic = Silvana Support Saphir*

Silvana Support Elastic = Silvana Support Emerald*

Silvana Support Finesse = Silvana Support Fluorine*

Silvana Support Caresse = Silvana Support Cristal*

Silvana Support Largo = Silvana Support Larimar**

Silvana Fitness Smash = Silvana Smash

Silvana Solid Soft/Medium = Silvana Grando Soft/Medium

Silvana Springtime Solid Soft/Medium = Silvana Grando Soft/Medium

Silvana Stabilo Solid Soft/Medium =Silvana Grando Soft/Medium

Silvana Springtime Shake Up Soft/Medium = Silvana Shake Up (stevige uitvoering)

Silvana Stabilo Shake Up Soft/Medium = Silvana Shake Up (stevige uitvoering)

Libelle latex met ingebouwde neksteun = Silvana Relax Soft en Medium


* Met schoudercontour

**De Larimar is iets minder stevig uitgevoerd dan je wellicht gewend bent. Wij adviseren om dit hoofdkussen eerst uit te proberen bij ons.


Kussen onderhoud

Om het kussen in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden en regelmatig luchten (niet in de felle zon). Opkloppen met de hand is aan te raden, maar gebruik geen mattenklopper of stofzuiger, daarvan zou de vulling kunnen beschadigen. De meeste kussens kunnen gewassen worden, bekijk hiervoor de aanwijzingen op het waslabel. Bij normaal onderhoud is het wassen van een kussen echter niet noodzakelijk en aan te bevelen. Op de kussen onderhoud pagina vind je meer informatie over het onderhoud van je kussen.

Iedere nacht verlies je circa 0.5 liter transpiratievocht. Het is daarom van groot belang om je kussen regelmatig te luchten, op te kloppen en je kussensloop wekelijks te wassen. Transpireer je sneller en meer dan normaal, dan is het gebruik van een extra molton sloop van groot belang. Mocht je je kussen minder zorgvuldig hebben verzorgd, dan kan het kussen zijn verkleurd. Dit valt dan niet onder de garantie. Je kunt proberen het kussen te wassen indien dit mogelijk is volgens de wasvoorschriften. Zorg er dan voor dat het kussen goed en snel droogt. Op de kussen onderhoud pagina vind je meer informatie over het onderhoud van je kussen.

Ja, voor ieder Silvana Support hoofdkussen is een nieuwe neksteun verkrijgbaar, ook voor de oude modellen. Deze neksteun is verkrijgbaar bij de slaapspecialist waar je het hoofdkussen ook hebt gekocht.


Toch willen wij je er wel graag op wijzen dan een nieuwe neksteun niet altijd uitkomst biedt. De neksteun en de bovenvakken zijn zo op elkaar afgestemd dat je rug- en nekwervel zowel in zij- en rugligging recht komt te liggen. Door het gebruik neemt de densiteit van zowel de neksteun als de bovenvakken af. Als je een nieuwe (hogere) neksteun in het hoofdkussen stopt, zou dit kunnen betekenen dat je hoofd naar achteren komt te vallen. Hierdoor kun je hoofd- en/of nekpijnklachten krijgen.


Graag zouden wij je om deze reden willen adviseren samen met je hoofdkussen terug te gaan naar de slaapspecialist waar je het hoofdkussen hebt gekocht. Zij kunnen jouw hoofdkussen ter plekke het beste beoordelen en adviseren of vervanging van de neksteun wel de juiste oplossing voor jou is.

Een hoofdkussen behoudt gemiddeld tussen 3 en 5 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 5 jaar aanbevolen. Wanneer het kussen veel transpiratievocht moet verwerken dan gaat het kussen minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. Zie de kussen onderhoud pagina voor meer informatie.

Een hoofdkussen kan om twee redenen aan vervanging toe zijn: het is te oud of het is niet geschikt voor je. Wanneer het kussen te oud is merk je dat o.a. aan het slinken van de vulling of aan het gebrek aan veerkracht (het kussen is ‘futloos’ en blijft ingedeukt als je het indrukt). Een kussen kan ook vanwege hygiëne aan vervanging toe zijn. Wanneer hiervan sprake is merk je het aan een muffe geur, die ook na het luchten niet meer verdwijnt of aan verkleuring van de tijk.

Allergie

Kies voor een Silvana hoofdkussen behandeld met Aegis®. Aegis® maakt het kussen schimmel-, bacterie- en huisstofmijtwerend. De meeste Silvana kussens hebben deze behandeling ondergaan.

Nee, dons en veren veroorzaken geen huisstofmijtallergie. De feitelijke veroorzaker van de allergische reactie is de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapomgeving. Zijn voedsel bestaat vooral uit de in het bed altijd aanwezige huidschilfertjes. Een donzen dekbed en kussen zijn door de goede vochtregulerende eigenschappen juist geen favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt. Bovendien hebben Silvana’s donzen producten het Nomite keurmerk: deze hebben een zeer dicht geweven tijk die het binnendringen van huisstofmijt tegengaat.

Om huisstofmijt tegen te gaan is het belangrijk regelmatig te luchten en stofzuigen. Ook door het regelmatig wassen van het beddengoed wordt huisstofmijt tegengegaan. Huisstofmijten worden gedood door op 60°C te wassen. Zorg verder voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels en een gladde vloerbedekking zoals laminaat en reinig deze geregeld.

Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat voorkomt een explosie van het aantal mijten. Blootstelling aan een zeer lage luchtvochtigheid is effectief in het tegengaan van mijten.

Dons

De Silvana kussens worden in Nederland geproduceerd. Ook de gebruikte dons en veren komen van Hollandse bodem, namelijk van eenden die gehouden worden op de Veluwe. Deze eenden, die gehouden worden voor hun vlees, groeien op in stallen en worden verzorgd door vakkundige boeren. Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit dons en juiste leefomstandigheden van de dieren. Bovendien is het dons van Silvana RDS gecertificeerd en voldoet daarmee aan de meest strikte eisen op het gebied van dierenwelzijn. Dat slaapt wel zo lekker.

Een kussen gevuld met dons of veren is wasbaar, maar wordt afgeraden. Het is namelijk erg lastig om de vulling droog te krijgen. Gaat het drogen niet snel genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Dagelijks onderhoud van je donzen kussen is daarom van belang, evenals het wekelijks wassen van je beddengoed. Het wassen van je donzen kussen is dan overbodig. Zie de kussen onderhoud pagina voor meer informatie.